SEZON SZPARAGOWY UWAŻAM ZA OTWARTY!!!
Na straganach i w sklepach można już kupić pęczki białych i zielonych szparagów w całkiem przystępnej cenie. Na początek zdecydowałam się na zakup zielonych – udało mi się dostać bardzo cieniutkie, dzięki czemu były proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne. Zapraszam do przepisu na sycącą sałatkę z pieczonymi, zielonymi szparagami i kurczakiem.
Składniki na 3 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 pierś z kurczaka
- 2 garstki wieloziarnistego makaronu penne
- 1/2 limonki
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Szparagi rozkładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cytrynowym. Następnie przykrywamy je warstwą folii aluminiowej aby się pod nią udusiły i zmiękły. Pieczemy aż będą miękkie – ok. 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów) w 160°C. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z ziołami prowansalskimi. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z wyciśniętym z limonki sokiem oraz ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu cytrynowego. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Świeżą bazylię siekamy. Gdy wszystkie składniki będą już przygotowane, układamy na talerzach makaron a na nim kolejno połówki pomidorków, podsmażonego kurczaka i kawałki upieczonych szparagów. Gotową sałatkę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy posiekaną bazylią.
Więcej przepisów na dania ze szparagami znajdziecie w Akcji kulinarnej Szparagi 2014