Na śniadanie bardzo często przygotowuję placuszki z otrębów – owsianych, orkiszowych, pszennych… To doskonały sposób na śniadanie, które na długo pozostawia uczucie sytości i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Tego typu placuszki znajdziecie już na moim blogu w różnych odsłonach – tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z dodatkiem pysznego pasztetu pomidorowego z cieciorką od Primaviki. Z czystym sumieniem polecam Wam produkty tej firmy, gdyż nie zawierają w swoim składzie całej tablicy Mendelejewa, są odpowiednie dla bezglutenowców, nie zawierają dodatku cukru i są bardzo fajnym pomysłem na urozmaicenie diety wegan i wegetarian.
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko L
- 4 łyżeczki otrębów orkiszowych
- 1/2 łyżeczki suszonych listków kolendry
- 1/2 łyżeczki posiekanych suszonych pomidorów
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina oleju kokosowego
- 2 łyżeczki pasztetu pomidorowego z cieciorką Primavika
- dodatkowo: roszponka, ogórek
Jajko mieszamy z otrębami i przyprawami, dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wykładamy łyżką placuszki i smażymy aż się zrumienią z każdej strony. Podajemy na roszponce z ogórkiem z dodatkiem pasztetu pomidorowego z cieciorką.