Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis z cyklu – zrób to sam:) Tym razem będzie to popularne na Bliskim Wschodzie masło sezamowe czyli tzw. tahini. Przygotowanie zajmuje chwilę, jest tanie i bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w blender, ziarenka sezamu i olej roślinny. Pasty tahini możemy użyć jako dodatku do dań głównych, sosów, curry… a także do słodkich wypieków.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren sezamu
- 1/4 szklanka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
Ziarenka sezamu prażymy na patelni, aż lekko się zarumienią. Uważamy, aby ich nie przypalić, bo pasta będzie gorzka. Następnie wsypujemy ziarenka do misy blendera, zalewamy olejem i mielimy, aż do uzyskania gładkiej masy. Najlepiej olej dolewać stopniowo, aby nie dodać go zbyt dużo. Gdy pasta będzie gotowa, mieszamy ją z łyżeczką gryczanego miodu. Dzięki temu będzie delikatnie słodka. Oryginalnie do tahini nie dodaje się miodu – zachęcam jednak do wypróbowania takiej wersji.
A już jutro pomysł na wykorzystanie pasty tahini:)
Zachęcam też do zaglądania do akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014, do której dołączam swój przepis.
Jestem uzależniona od tahini, zaraz po guacamole to najlepszy dodatek do surowych warzyw 😉