Tort orzechowy z mascarpone

Czasem okazja wymaga od nas przygotowania niekoniecznie dietetycznego deseru. Urodziny są chyba najlepszą i w moim przypadku jedyną okazją aby zjeść kawałek tortu. Ponieważ nie jestem miłośniczka tego typu ciast postanowiłam przygotować coś specjalnego, co nie tylko będzie efektownie wyglądać ale też zadowoli moje (i mam nadzieję – jubilata) podniebienie. Podstawa tortu to oczywiście biszkopt. Tu postawiłam na sprawdzony przepis Doroty z Moich wypieków, która w temacie ciast nie ma sobie równych. Do przygotowania masy wykorzystałam kuszący serek mascarpone a całość dopełniłam sporą ilością orzechów – zarówno w postaci posypki jak i dodatku do kremu. Tak powstało to gigantyczne cudo. Nie jestem królową tortów – masa wyszła trochę za rzadka dlatego przepis, który Wam podaję lekko zmodyfikowałam, żeby Wasz wyszedł idealnie. Jeśli nie macie pomysłu na majówkowy deser – polecam.

Składniki na biszkopt – korzystałam z przepisu zamieszczonego TUTAJ ale ograniczyłam w nim mocno ilość cukru:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Łączymy z przesianą mąką tortową i ziemniaczaną. Za pomocą szpatułki mieszamy delikatnie składniki aż do ich połączenia. Przekładamy ciasto do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC przez ok. 35-45 minut aż do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 35 cm. (Dla tych, którzy robią to pierwszy raz – też wydawało mi się to dość dziwne, kiedy po raz pierwszy stosowałam tą technikę – bez obaw, biszkopt będzie dzięki temu taki jak po wyjęciu z piekarnika i nie opadnie!) Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto kroimy na dwa płaty.

Składniki na masę z mascarpone:

  • 1 duże opakowanie serka mascarpone
  • 1 jogurt naturalny z mascarpone firmy Piątnica (ja dodałam dwa ale masa stała się przez to zbyt rzadka – dodajcie więc jeden)
  • 1/2 słoika masła orzechowego Sante lub Primavika
  • 1 łyżka syropu lub masła klonowego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łopatki. Gotową masę wstawiamy do lodówki.

Do dekoracji:

  • orzechy ziemne bez soli
  • orzechy nerkowca
  • mielone migdały

Biszkopt przekładamy masą orzechową z mascarpone. Boki i wierzch tortu również smarujemy masą. Następnie wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami a boki mielonymi migdałami. Ciasto przechowujemy w lodówce i wyjmujemy dopiero przed podaniem.

DSC_0037

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *