W tym szczególnym dla mnie dniu, przedstawiam Wam prosty przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką. Jest lekki, niezbyt słodki i idealny na ciepłe dni. Będzie wspaniałą alternatywą dla tortu urodzinowego.
Składniki:
- 250g ciasteczek owsianych czekoladowych Sante
- 100g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- 5 serków homogenizowanych o smaku waniliowym (ok 750g)
- 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w ½ szklanki wody
- 1 laska wanilii
- 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
- świeże maliny i borówki
Ciasteczka owsiane kruszymy lub rozdrabniamy w mikserze i łączymy z masłem. Gotową masą wykładamy spód tortownicy i wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody i odstawiamy. W misce ucieramy łyżkę masła z żółtkami i nasionkami z jednej laski wanilii a następnie dodajemy waniliowe serki homogenizowane. Ponieważ serki są słodkie, nie dodaję do ciasta cukru. Do dokładnie wymieszanej masy dodajemy stopniowo żelatynę, cały czas mieszając. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Galaretkę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. Myjemy maliny i borówki. Gdy masa sernikowa będzie już sztywna układamy na niej owoce i delikatnie zalewamy galaretką. Wkładamy sernik do lodówki i czekamy aż zastygnie.
Wygląda perfekcyjnie 🙂