Jak już pewnie wiecie, owsianki to jeden z moich ulubionych sposobów na pożywne śniadanie. Szczególnie lubię je w wersji na zimno, które można przygotować dzień wcześniej, by nie tracić czasu na gotowanie, gdy rano szykujemy się do pracy czy szkoły. Tradycyjne owsianki gotuję na krowim mleku. Dobrym rozwiązaniem są także mleka roślinne, które są doskonałym produktem zastępczym dla wegan, urozmaiceniem naszej diety, ale także składnikiem, który doda owsiance ciekawego smaku. Tym razem postanowiłam pokazać Wam prosty sposób na owsiankę kokosową.
Przy okazji chciałam Was zachęcić do wypróbowania kokosowego mleka firmy Alpro. Nie jest to typowe mleczko kokosowe – to napój ryżowy z dodatkiem mleka kokosowego. Choć zawartość samego mleczka kokosowego nie jest w tym produkcie zbyt duża, posiada on wyraźnie kokosowy smak, co dodatkowo podkreśli “kokosowość” naszej owsianki. Mleko nie zawiera dodatku cukru, jest jednak źródłem wapnia, witamin: B12 i D a jedna szklanka zawiera 40 kcal.
Składniki:
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
- mleko kokosowe firmy Alpro
- płatki kokosowe do posypania owsianki
Płatki owsiane mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem brzozowym. Wsypujemy do słoiczka i zalewamy mlekiem kokosowym Alpro. Słoiczek szczelnie zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano gotową owsiankę posypujemy płatkami kokosowymi.
Firma Alpro posiada w swojej ofercie dość duży wybór różnego rodzaju wegańskich napojów, którymi zastąpić możecie zwykłe mleko. Już niebawem przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczne śniadanie z użyciem innego smaku mleka. Jeśli macie ochotę wypróbować któryś ze smaków, zajrzyjcie na stronę internetową producenta → sklep Alpro!
Świetny pomysł, czasami robię podobną wersję, z tym że z bakaliami 😉