Kilka składników, prostota wykonania i nieziemsko kakaowy smak. Przedstawiam Wam pomysł na zdrowe ciasto bez pieczenia, idealne dla wegan. Jako spoiwo wykorzystałam mąkę kokosową, która nadaje się idealnie do deserów i można ją spożywać na surowo. Ciasto świetnie sprawdzi się do gorzkiej, mrożonej kawy.
Składniki (blaszka o średnicy 18cm):
- 3 duże banany
- 75g gorzkiego kakao
- 55g karobu
- 50g mąki kokosowej
- 60g orzechów – nerkowce, migdały
- Do dekoracji migdały, pestki dyni i orzeszki ziemne
Banany obieramy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy karob, kakao i mąkę kokosową. Za pomocą miksera mieszamy wszystko do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Dosypujemy posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Dociskamy równo dłońmi. Dekorujemy orzechami i pestkami dyni. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.