Dzisiaj skromny przepis na bardzo smaczną pastę kanapkową, również tych na diecie wegańskiej. Jej podstawą jest biała fasola a smacznymi dodatkami, które nadają wyrazisty smak naszego smarowidła – suszone pomidory i czarne oliwki. Pasta jest dość ostra za sprawą dodatku mielonej papryki piri-piri / lub chili. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, możecie zastąpić ją szczyptą słodkiej papryki. Polecam z wieloziarnistym chlebem – najlepiej własnego wypieku!
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli Cannellini
- ok. 6 suszonych pomidorów
- ok. 8 czarnych oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki mielonej papryki chilli lub piri-piri
Oliwki i pomidory kroimy na kawałki i miksujemy na gładką masę razem z fasolą. Doprawiamy ziołami i ostrą, mieloną papryką.