Dzisiaj postanowiłam dodać w końcu wpis z fajnym, śniadaniowym przepisem. W mojej kuchni często goszczą pancakesy na słodko z konfiturami, kakaowym kremem lub świeżymi owocami. Nie zawsze jednak mamy ochotę na słodkie śniadanie, dlatego tym razem przygotowałam zdrowe, owsiane naleśniczki w stylu włoskim – z suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek i ziołami. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że możecie je przygotować w kilka minut – będą więc doskonałe na śniadanie przed pracowitym dniem!
Świetnym zamiennikiem mąki pszennej jest często używana przeze mnie MĄKA OWSIANA – zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna za sprawą dużo mniejszej zawartości węglowodanów oraz bogata w witaminy z grupy B i błonnik! Możecie kupić gotową w sklepie lub przygotować ją samemu. Wystarczy dokładnie zmielić płatki owsiane w młynku lub dobrym blenderze.
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka chudego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 8 dużych, suszonych pomidorów
Mąkę owsianą mieszamy z proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi (możemy je zastąpić suszoną bazylią i oregano) oraz pieprzem cytrynowym. Dodajemy jajka, mleko i oliwę z oliwek. Miksujemy masę, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z naleśnikową masą. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią po jednej łyżce masy z pomidorami. Nie dodajemy tłuszczu na patelnię – oliwa jest już w naszej naleśnikowej masie, dlatego nie będą one przywierać do patelni! Krótko obsmażamy pod przykryciem z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Podajemy ze szklanką soku owocowego – koniecznie bez dodatku cukru, w 100% z owoców!
Przepis dołączam do akcji organizowanej przez portal Durszlak.pl i firmę Tymbark!