Moja kolejna propozycja zdrowego śniadania z Tymbarkiem! Tym razem postawiłam na płatki ryżowe – po ugotowaniu płatków na mleku nabierają one delikatnego smaku dzięki czemu doskonale nadają się do łączenia z owocami, dżemami lub słodkimi sosami. Takie śniadanie jest lekkostrawne i doda nam energii na kilka najbliższych godzin.
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki płatków ryżowych
- suszoną tartą skórkę pomarańczową
- garść pestek granatu
- 1 kroplę aromatu waniliowego
Mleko gotujemy na małym ogniu i dorzucamy do niego płatki. Cały czas mieszając gotujemy ok. 3 minuty aż płatki zmiękną i “wypiją” mleko. Dodajemy kropę aromatu waniliowego aby nasz ryż pięknie pachniał. Ci którzy lubią słodkości mogą dodać do ryżu łyżeczkę cukru. Następnie przekładamy mleczną, ryżową masę do miseczek, posypujemy pestkami granatu i suszoną, tartą skórką pomarańczową.
Aby dostarczyć sobie niezbędnych witamin, do śniadania przyda się też szklanka 100% soku z grapefruita bez dodatku cukru!
pysznie podane 🙂 lubię takie śniadania!
śniadanie stworzone dla mnie:) mniam mniam:)
Szkoda, że granat troszkę drogi :/ A wygląda tak pięknie! 🙂