Dzisiaj obiecany, prosty przepis na smaczną zupę krem z żółtych warzyw. Do jej przygotowania możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych warzyw. U mnie wyszło pół na pół świeżych i mrożonych. Zupa jest gęsta i pożywna a jednocześnie to lekki posiłek, który nie spowoduje uczucia przepełnienia.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/2 dużej pietruszki
- 1 żółta papryka
- 200g mrożonej dyni
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- mała puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta cynamonu
- kostka bulionu warzywnego BIO
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę myjemy i kroimy na kawałki. W garnku gotujemy szklankę wody z kostką bulionu warzywnego, dodajemy dynię i pozostałe warzywa. Gotujemy aż marchew i pietruszka zmiękną. Do warzyw dodajemy małą puszkę mleczka kokosowego, przyprawiamy sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem, kurkumą i pozostałymi przyprawami. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Podajemy z pestkami dyni i kolendrą.