Tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2013 trafił do autorki wegańskiego bloga Jadłonomia! Niezwykle cieszy mnie ten fakt, bo sama często tam zaglądam, aby nacieszyć oko przepięknymi fotografiami i poszukać kulinarnych inspiracji. Często osoby jedzące mięso i nabiał, zapominają o tym jak wiele ciekawych dań można wyczarować z warzyw. I choć na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie, że mogłabym zrezygnować z jedzenia mięsa a przede wszystkim nabiału, od którego jestem uzależniona, to często odwiedzam wegańskie i wegetariańskie blogi, aby wzbogacić swoją dietę o coś nowego, oryginalnego i zdrowego!
Do dzisiejszego śniadania postanowiłam wypróbować przepis Marty Dymek (autorka bloga Jadlonomia.com) zamieszczony w marcowym numerze magazynu Kuchnia. Jest to słodki, kakaowy mus z awokado. W oryginalnym przepisie występowała w nim jeszcze tarta, gorzka czekolada, ale postanowiłam ją pominąć!
Mus wyszedł zaskakująco pysznie – moim zdaniem wygrywa z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli, który kiedyś prezentowałam na blogu – przepis znajdziecie TUTAJ! Myślę, że można go spokojnie nazwać zdrowszą wersją Nutelli!
Polecam!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- ¼ szklanki mleka – ja użyłam ryżowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka syropu z agawy
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynka od blendera. Dodajemy mleko, 2 łyżki gorzkiego kakao i syrop z agawy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Podajemy z chlebem, naleśnikami albo jako krem do ciast lub dodatek do deserów. SMACZNEGO!!!
________________________________________________________________________________________________________________
Więcej smacznych past i kremów, którymi możecie posmarować kanapki, znajdziecie w akcji kulinarnej:
Jesli nie jest mdly w smaku to chetnie sprobuje 🙂
Dzisiaj robilam domowe maslo orzechowe, wiec kolejna bedzie nutella- fajnie ze taka zdrowa <3
Mus jest intensywnie kakaowy, nie jest mdły! Polecam:) A na domowe masło orzechowe też mam ochotę, ale niestety nie mam dobrego sprzętu, który zmieli orzechy.
Właśnie zajadam się takim musem,zamiast syropu z agawy dałam cukier trzcinowy.Jest pyszny i sycący,szkoda że wcześniej nie wpadłam na ten przepis,teraz już wiem jak wykorzystać awokado 🙂