Konfitura mirabelkowa z lawendą!

Ostatnio zauważyłam, że natura w tym roku hojnie obdarowała drzewka owocowe. Wokół pełno jabłoni, gruszy i śliw, którym uginają się gałęzie pod ciężarem owoców. Postanowiłam więc, wspólnie z mamą, wykorzystać trochę owoców i stworzyć oryginalne konfitury, które z pewnością przydadzą się, gdy przyjdzie jesienne ochłodzenie. Będzie można wykorzystać je jako dodatek do wielu deserów lub np. do naleśników.

Przepis na konfiturę z mirabelek postanowiłyśmy jednak jakoś wzbogacić, aby jej smak był niepowtarzalny. Wybrałyśmy lawendę z własnej, ogródkowej mini hodowli!

Potrzebujemy:

  • 1kg mirabelek
  • 0,5 kg cukru żelującego
  • ½ łyżki imbiru
  • ½ łyżki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka lawendy

Mirabelki pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka. Zasypujemy owoce cukrem żelującym. Następnie gotujemy mirabelki przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy cynamon, imbir, cukier waniliowy oraz lawendę i dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i przestawiamy do góry dnem aż przestygną. 

konfitura 2

konfitura 1

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *