Maca z awokado i jajkiem

100D30001 (3)Maca to żydowski chleb przygotowywany z mąki i wody. Ma postać suchych, cienkich i mocno przypieczonych owalnych lub prostokątnych placków.

Często spotykam się z opiniami, że chrupkie pieczywo jest mniej tuczące niż tradycyjne. Nie do końca mogę się jednak zgodzić z tym stwierdzeniem. Faktem jest, że chlebki maca są niskotłuszczowe – jedna kromka to ok. 0,2g tłuszczu. Składają się one jednak głównie z mąki pszennej a co za tym idzie 1 kromka (niestety bardzo lekka) zawiera prawie 9g węglowodanów i ponad 40 kcal. Myślę, że to sporo, bo jak sami się przekonacie, dużo trudniej najeść się takim chlebkiem niż kromką pełnoziarnistego pieczywa!  I może w tym tkwi problem chrupkiego pieczywa, że jest ono po prostu mniej sycące (przynajmniej dla mnie). Na rynku są także dostępne razowe chlebki maca – nieco zdrowsze od tradycyjnej wersji.

Jeśli jednak znudziły Wam się tradycyjne kanapki, maca to dobra alternatywa dla chleba, a przy tym ładnie i oryginalnie wygląda. Ja swoją kanapkę przygotowałam z musem z awokado, gotowanym jajkiem i paseczkami żółtej papryki. 

Polecane przepisy

4 Comments

  1. macę wymieniłabym na razowy chlebek ale jajko przygotowane jest tak jak lubię a awokado uwielbiam !
    Pozdrawiam

  2. Macy nie jadłam, ale z tymi dodatkami z pewnością by mi posmakowała! 🙂

  3. Wygląda to bardzo szykowanie. Niby maca i jajko a efekt naprawdę super 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *