Różowe, zakochane pierniczki!

Kto powiedział, że pierniczki nie mogą być różowe? U mnie w domu, święta zawsze były w czerwono-złotym kolorze. W takich barwach przystrojona była choinka, wigilijny stół i wszystkie świąteczne dekoracje. Postanowiłam więc trochę zaszaleć dekorując kolejną wersję swoich pierniczków! Co więcej, gdy zabrałam się za ich przygotowywanie okazało się, że brakuje mi jednego z podstawowych składników – przyprawy do piernika! Nie poddałam się jednak i stworzyłam szybko własną mieszankę! Pierniczki wyszły pyszne, chrupiące – a dekoracja… – sami oceńcie! 

DSC_0318Nowy folder (3)2

Składniki:

  • 300 dag mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki tartych goździków
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao

Masło, miód i syrop daktylowy rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie łączymy z sypkimi produktami, wbijamy do środka jajko i dokładnie mieszamy. Ciasto po wyrobieniu możemy włożyć na ok. godzinę do lodówki – ja tego nie zrobiłam a pierniczki i tak wyszły pysze! Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty – u mnie jak widać, same serduszka! Pieczemy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wykładamy pierniczki na kratkę do wystudzenia. Dopiero ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem.

Nowy folder (2)2

Polecane przepisy

1 Comment

  1. ale jakie ładniutkie, aż szkoda jeść:) Mnie jeszcze nigdy nie wyszedł lukier, zawsze albo zbyt gęsty albo rzadki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *