Blok czekoladowy to dla wielu smak dzieciństwa. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i szybki, czekoladowy blok z chrupiącymi, maślanymi herbatnikami! Kawałeczek bloku poprawi humor każdemu łasuchowi!
Składniki:
- 1 kostka margaryny – 250g
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 cukier waniliowy – 16g
- 2 krople olejku śmietankowego
- 200-250g maślanych herbatników typu Petit Beurre
Przygotowanie:
W małym rondelku rozpuszczamy margarynę i cukier po czym bardzo dokładnie mieszamy. Cukier powinien się dość dobrze rozpuścić w gorącym maśle. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy 3 łyżki wody, kakao, mleko w proszku i kropelki aromatu śmietankowego. Najlepiej wsypywać mleko partiami i dokładnie mieszać. (Pamiętajcie, żeby użyć mleka w proszku a nie w granulkach – nie powstaną wtedy na bloku jasne, nierozmieszane plamki.) Masa powinna być gęsta! Następnie kruszymy herbatniki i mieszamy z czekoladową masą. Dowolną blaszkę – ja użyłam niewielkiej keksówki – wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej masę, lekko wygładzając ją na górze, aby była w miarę równo rozprowadzona. Blaszkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż nasz blok dobrze stwardnieje.
Jeśli lubicie bardziej bogate bloki, możecie oprócz herbatników dodać do środka orzechy, rodzynki i inne suszone owoce!
Mój ukochany! Pełna i kaloryczna rozpusta 🙂
smak dzieciństwa, po prostu obłędny!!!
uwielbiam! Po jednym kawałku mam dość, ale uwielbiam 😀
Tak jak napisałaś w pierwszym zdaniu: smak dzieciństwa, a do takich smaków wraca się zawsze z rozkoszą 🙂
Mmmm… uwielbiam bloki czekoladowe pod każdą postacią 😀 Ale te z chrupiącymi herbatnikami to zdecydowanie moje ulubione ;))
uwielbiam 🙂