Deser podwójnie ryżowy z borówkami!

Przedstawiam Wam szybki i zdrowy deser podwójnie ryżowy! Podwójnie, bo składa się z płatków ryżowych i ryżowego mleka. Nadaje się nie tylko na podwieczorek, ale też na śniadanie, gdyż jest bardzo syty. Dodatek borówek amerykańskich i soku z cytryny wzbogaci deser o przydatną zimą witaminę C.

100D30001 (3)100D30001 (2)Składniki na 2 duże porcje:

  • 1 szklanka mleka ryżowego Alpro
  • 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • 200g borówek amerykańskich
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • suszona, tarta skórka pomarańczowa

Mleko ryżowe z cukrem zagotować w garnku. Do gotującego się mleka dodać płatki ryżowe i dokładnie mieszać aż zgęstnieje. Borówki amerykańskie zmiksować blenderem na gładki sos i wymieszać z sokiem z cytryny. Na dno szklanek nałożyć mus borówkowy a następnie zalać płatkami ryżowymi. Udekorować borówkami i suszoną, tartą skórką pomarańczową! 

100D30001

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Super pomysł na deser, ciekawe połączenie smaków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *