Dzisiaj na blogu pomysł na wytrawne babeczki z oliwkami! Szczególnie interesujące dla tych, którzy ograniczają mąkę w swojej diecie, bowiem nie zawierają jej ani grama! Bazę w mufinkach stanowi biała fasola. Jako dodatek użyłam zielonych oliwek, ziół i odrobiny przecieru pomidorowego. Możecie dodać także inne składniki, np. suszone pomidory lub kawałeczki sera.
Składniki na 9 muffinek:
- 1 puszka białej fasoli (250 g bez zalewy)
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki wegety
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- garść zielonych oliwek
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 6 świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypka pieprzu cayene
- czubata łyżka otrębów owsianych
Fasolę odsączyć z zalewy i umieścić w wysokim naczyniu, wygodnym do użycia blendera. Dodać do fasoli dwa jajka, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżkę otrębów owsianych i przyprawy. Za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, listki bazylii drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do silikonowych foremek na babeczki i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec na środkowym poziomie ok. 30 minut. Gotowe babeczki podawać z ulubionym sosem lub jako bułeczka z kremowym serkiem w środku!
Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂