Domowy pasztet z wątróbką

Wielkanoc to szczególny czas nie tylko duchowo ale też kulinarnie. Na naszych stołach pojawiają się smaczne dania takie jak biały barszcz, jajka przygotowane na wiele sposobów, mazurki, sałatki jarzynowe, baby i wiele innych smakołyków. Nie wszystkie z tych tradycyjnych dań należą do moich ulubionych ale z uwagi na to, że na co dzień jadam mało mięsa lubię w tym świątecznym okresie zjeść kawałek dobrego pasztetu. A jeśli dobrego, to koniecznie domowego.

Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na pasztet z wątróbką.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 małe grahamki
  • 25 g masła
  • 3 małe jajka
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu ziołowego z kolendrą
  • gałka muszkatołowa mielona

Bułki grahamki porwij na drobne kawałki, wrzuć do miski i zalej odrobiną ciepłej wody, zostaw aby namiękła. Dodaj wątróbkę i mielone mięso z indyka – im chudsze tym bardziej dietetyczny będzie nasz pasztet. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dopraw wszystko solą, pieprzem czarnym i ziołowym z kolendrą oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Żółtka oddziel od białek i dodaj do mięsa razem z rozdrobnionym masłem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połącz z pozostałą masą.

Blaszkę – keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i udekoruj na górze kilkoma liśćmi laurowymi. Piecz około 50 minut w 170 stopniach. Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

*z podanych składników przygotujecie jeden duży lub dwa małe pasztety – mój ze zdjęcia jest wykonany z połowy składników w blaszce o wymiarach 18 cm x 9 cm.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *