Jajka faszerowane pastą z awokado

Prosty, smaczny i zdrowy przepis na faszerowane jajka. Alternatywą dla kalorycznego majonezu będzie tu awokado – zdrowy, pełen dobrych tłuszczy owoc, który ma idealnie kremową konsystencję. Te proste jajka wykonacie w kilka minut a wyglądają i smakują wspaniale. Na Wielkanocny stół i nie tylko…

Faszerowane jajka z awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • do podania świeże rzodkiewki, czerwony pieprz i kiełki groszku (lub inne)

Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij z nich żółtka. Do miseczki włóż obrane awokado, dodaj żółtka i świeże liski bazylii oraz sól i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Białka nafaszeruj gotową pastą i udekoruj kiełkami i czerwonym pieprzem, podawaj z rzodkiewkami. Gotowe!

Fajnym pomysłem na Wielkanocny stół lub śniadanie z jajkami będą nie tylko jajka faszerowane, ale też „babeczki” z jajek sadzonych w szynce – przepis znajdziecie TUTAJ.

Jajka faszerowane pastą z awokado

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *