Kule mocy – zdrowe przekąski z kaszy jaglanej

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i zdrowego – kulki mocy to idealne rozwiązanie dla małych i dużych łasuchów. Mogą się przydać na deser ale też jako dodatek do słodkiego śniadania np. do jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego, gdyż zawierają sporą dawkę energii. Dadzą też kopniaka osobom uprawiającym sport:)

Nie zawierają dodatku cukru (tylko ten zawarty w daktylach, morelach, wiśniach i miechunce) a za sprawą kaszy jaglanej są źródłem witamin z grupy B i witaminy E, fosforu, magnezu, cynku i krzemu. Zawierają także zdrowe tłuszcze z orzechów i kokosa oraz przeciwutleniacze, głównie polifenole z kakao. Kule mocy są doskonałe dla wegetarian i wegan. Jeśli wybierzecie kakao, które nie będzie miało w składzie śladowych ilości glutenu (to się często zdarza, dlatego czytajcie etykiety), będzie to dobry deser dla bezglutenowców.

Przedstawiam Wam dzisiaj dwie wersje tych smakołyków – z daktylami i słonecznikiem oraz z morelami i wiórkami kokosowymi – wybierzcie sami Wasze ulubione. 

Składniki:

Wersja 1

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
  • 2 łyżki słonecznika
  • 100g daktyli
  • 100ml gęstego mleka kokosowego 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • do obtoczenia kulek – pestki słonecznika

Wersja 2

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 100g suszonych moreli
  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
  • 100ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów migdałów
  • 1 łyżka suszonej miechunki
  • do obtoczenia kulek – wiórki kokosowe

– opcjonalnie łyżeczka błonnika jabłkowego i kilka łyżek mleka migdałowego/kokosowego.Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku a następnie gotujemy na wolnym ogniu w 2 szklankach wody aż wchłonie całość i będzie miękka. Morele, daktyle i orzechy namaczamy w gorącej wodzie, żeby zmiękły. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy kakao, mleko kokosowe i bakalie, następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i słonecznik, mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta dodajemy odrobinę mleka migdałowego lub kokosowego. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodajemy łyżeczkę błonnika jabłkowego. Gotową masę przekładamy do pojemnika i schładzamy w lodówce. W dłoniach formujemy kulki z masy i obtaczamy w wiórkach kokosowych i słoneczniku.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *