Tom Kha Gai – tajska zupa z mlekiem kokosowym

Kilka miesięcy temu udało nam się spełnić jedno z naszych podróżniczych marzeń i odwiedzić Tajlandię. Urlop zdecydowaliśmy się spędzić na Ko Samui – liczącej niespełna 300km², pięknej wyspie w południowej Tajlandii.

Ponieważ oboje uwielbiamy kuchnię tajską, codziennie próbowaliśmy nowych potraw. O tym co ciekawego jedliśmy w Tajlandii postaram się przygotować dla Was oddzielny wpis, gdyż naprawdę jest o czym opowiadać. Szczególnie przypadła nam do gustu tradycyjna tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem Tom Kha Gai.

Praktycznie wszystkie niezbędne do przygotowania zupy przyprawy można dostać bez problemu w Polsce podczas tygodni azjatyckich w popularnych dyskontach lub w większych sklepach na dziale kuchni świata. To przyprawy są sekretem tego dania i im zupa zawdzięcza bogactwo aromatów. 

Oto przepis na bardzo łatwą wersję tej zupy – nie udało mi się dostać świeżej trawy cytrynowej ale koniecznie na nią polujcie. Do zupy opcjonalnie możecie też dodać świeżego pomidora – raz w Tajlandii trafiła nam się taka wersja.

Składniki:

  • 500ml delikatnego bulionu 
  • 800ml mleka kokosowego 
  • 2 filety z kurczaka
  • 5 listków kafiru
  • 1.5 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2-3 kawałki suszonego korzenia galanganu
  • łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ostra! papryczka chili 
  • świeża trawa cytrynowa – opcjonalnie jeśli uda Wam się dostać
  • świeża kolendra 

Bulion wraz ze wszystkimi przyprawami gotujemy na małym ogniu aż przejdzie aromatami przypraw. Czosnek lekko rozgniatamy – powinien rozgotować się w zupie. Wyciskamy sok z limonek. Dodajemy stopniowo mleko kokosowe aby się nie zważyło i delikatnie mieszamy. Im więcej kokosowej śmietanki jest w puszce tym lepiej – zupa będzie bardziej kremowa. Kurczaka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu. 

Jeśli chcecie aby zupa była bardziej sycąca możecie dodać do niej odrobinę makaronu sojowego.

Smacznego!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *