Gryczany krem kakaowy

Kto nie lubi lub nie lubił Nutelli? Myślę, że każdy z nas – jako dziecko lub dorosły – miał słabość do tej orzechowo-kakaowej masy pełnej cukru. Niestety to nic zdrowego, ale można przygotować bardzo zdrową wersję kremu inspirowanego tym niezdrowym słodyczem.

Na blogu znajdziecie przepis na jaglany krem orzechowy z kakao oraz na kakaowy mus z awokado. Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis – tym razem w roli głównej – KASZA GRYCZANA.

Poza tym, że krem jest pysznie kakaowy, zawiera, dzięki kaszy gryczanej, białka o wysokiej wartości odżywczej w tym aminokwasy lizynę i tryptofan, których nie potrafi wytworzyć nasz organizm, witaminy z grupy B i PP, magnez, potas, cynk, fosfor i mangan. Nie zawiera glutenu i pomaga regulować przemianę materii.

Taki kakaowy krem możecie użyć do naleśników, posmarować nim kanapkę lub dodać do deserów.

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 kieliszki mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu

Kaszę gotujemy i studzimy. Miksujemy z bananem, kakao, ekstraktem waniliowym i cynamonem. Dodajemy mleko kokosowe i masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Jeśli banan nie był wystarczająco dojrzały i słodki, można dodać do masy odrobinę miodu. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *