Pieczony kalafior w cieście

Lubicie kalafior? Ja jadam to warzywo głównie latem gdy nie mam czasu na gotowanie, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i właściwie samo może stanowić smaczny obiad. Jako dziecko jadałam gotowany kalafior z masłem i bułką tartą. Teraz wolę raczej sam, ugotowany na parze lub al dente. Miałam już okazję próbować go jako główny składnik spodu do słynnej, wegańskiej pizzy z kalafiora oraz na surowo w sałatce z brzoskwiniami i sosem jogurtowym. Postanowiłam jednak przygotować kalafior w jeszcze innej postaci – pieczony w zdrowym cieście jaglanym. Przygotowanie zajmuje chwilę a smak jest naprawdę ciekawy – musicie wypróbować.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 czubate łyżki mąki jaglanej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • woda

Kalafior gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i mieszamy z przyprawami – ciasto powinno mieś konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Łapiemy różyczki kalafiora, maczamy w cieście i układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy czarnym sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i podajemy same lub z ulubionym dipem.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *