Ciasto marchewkowe z resztek po soku

Uwielbiam samodzielnie wyciskane soki owocowo-warzywne. Często przygotowuje soki z cytrusów, marchewki, jarmużu, szpinaku, jabłek i gruszek. Można je dowolnie łączyć i przygotowywać świeże, zdrowe, pełne witamin soki bez dodatków konserwantów i cukrów. Postaram się pokazać Wam niedługo kilka moich niezawodnych połączeń.

Ja używam do przygotowania soków wyciskarki wolnoobrotowej, która w przeciwieństwie do sokowirówki, pozwala na dużo mniejszą utratę witamin i składników odżywczych z warzyw i owoców podczas ich obróbki.

W swojej kuchni od kilku lat używam wyciskarki Zelmer JuicyMaker ONE i doskonale spełnia ona moje oczekiwania – radzi sobie nie tylko z cytrusami, jabłkami, gruszkami ale też z twardymi warzywami korzeniowymi oraz liśćmi – jarmużem, szpinakiem czy pietruszką. Jeśli nie wiecie jaką wyciskarkę wybrać, poza tą którą sama polecam, zachęcam do zapoznania się ze świetnym zestawieniem, które przygotowała na swoim blogu OlgaSmile

Po przygotowaniu soku zostaje całkiem spora ilość dobrze odciśniętych wiórków, resztek, odpadków z warzyw i owoców. Postanowiłam tym razem wykorzystać pozostałości po soku z marchwi do przygotowania ciasta marchewkowego. Oto co z tego wyszło:

Składniki:

  • 4 szklanki wytłoczyn z soku z marchewki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki orzechów arachidowych
  • szczypta cynamonu

Wiórki marchewkowe, jaja, mąkę i olej mieszamy dokładnie z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Połączone składniki miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy suszoną żurawinę i orzechy – u mnie arachidowe. Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Podajemy z jogurtem greckim z odrobiną miodu.

PS. Co zrobić, gdy nie zjemy ciasta i za bardzo przyschnie kolejnego dnia? Kroimy je w paski, podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego z cynamonem i podajemy z jogurtem i kulką domowych lodów owocowych bez cukru. Deser idealny!!!

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *