Fasolka z kurczakiem po tajsku

Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na aromatyczną fasolkę szparagową z kurczakiem w stylu tajskim – o lekko ostrym i cytrynowym aromacie.

Ponieważ 30 stopniowy upał nie nastraja mnie dziś do wywodów na temat znaczenia fasolki w diecie i jej walorów odżywczych, musicie uwierzyć mi na słowo, że to bardzo smaczne danie bogate w białko i warte wypróbowania. Przejdźmy zatem do konkretów:

Składniki:

  • 2 małe filety z kurczaka
  • 2 garści żółtej fasolki szparagowej
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 liście kafiru
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1½ łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Przekładamy do szklanego naczynia, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, sos ostrygowy, sos sojowy, oliwę z oliwek, paprykę w proszku, imbir, suszoną trawę cytrynową, liście kafiru i posiekane chili. Mieszamy dokładnie aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty sosem. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby mięso przeszło aromatem przypraw. W garnku gotujemy fasolkę aż będzie miękka ale nie rozgotowana. Do rozgrzanego wooka wkładamy mięso z kurczaka razem z całym sosem i przyprawami. Smażymy aż kurczak będzie gotowy i dokładamy do niego ugotowaną fasolkę i posiekaną kolendrę. Mieszamy dokładnie aby fasolka także wymieszała się z sosem. Skrapiamy na koniec sokiem z cytryny i podajemy z jeszcze jedną porcją kolendry.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *