Pełnoziarnisty makaron z orzechami i azjatycki przysmak z woka – kurczak z warzywami i masłem orzechowym!

gwiazdka2 - KopiaPyszny i odświętny posiłek wcale nie musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni. Postaram się Wam to dzisiaj udowodnić! Na niedzielny obiad postanowiłam przygotować danie z kuchni azjatyckiej.

Przepis pochodzi z jednej z książek kucharskich, która ma swoje honorowe miejsce na mojej półce. Pozycja WOK I DANIA Z PATELNI wydawnictwa Olesiejuk to książka w której każdy miłośnik kuchni Dalekiego Wschodu znajdzie coś dla siebie! Jest w niej mnóstwo przepisów na dania główne nadające się na wystawną kolację a także na szybki lunch, duża ilość ciekawych przystawek oraz wyszukane i oryginalne desery.

Nie ukrywam, że przepis ten przykuł moją uwagę głównie za sprawą oryginalnego wykorzystania masła orzechowego.

składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 600g piersi z kurczaka – 2 duże piersi
  • 300g pieczarek
  • 1 niewielka cukinia
  • 200g mini kolb kukurydzy
  • 200g pędów bambusa
  • 4 łyżki oleju kukurydzianego
  • 60g prażonych orzeszków ziemnych
  • makaron pełnoziarnisty
  • 4 łyżki masła orzechowego (polecam Masło orzechowe 90% orzechów firmy Sante)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • sól i pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w drobne paseczki. Umytą cukinię kroimy w plasterki (lub w przypadku grubszej cukinii na kawałki wielkości jednego kęsa). Mini kolby kukurydzy i pieczarki także kroimy na drobniejsze kawałki.  Makaron gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. W woku rozgrzewamy olej kukurydziany i podsmażamy kurczaka delikatnie ze wszystkich stron. Następnie do woka dorzucamy pokrojoną cukinię, kolby kukurydzy i pieczarki. Smażymy wszystko ok. 10 minut. Następnie dodajemy do woka masło orzechowe, pędy bambusa, sos sojowy, sok z limonki oraz szczyptę pieprzu i podsmażamy kolejne 2 minuty.

Sposób podania:

Ugotowany makaron odcedzamy i układamy na talerzu posypując prażonymi orzeszkami ziemnymi. Obok makaronu nakładamy kurczaka z warzywami.

Życzę smacznego i zachęcam do gotowania i komentowania! Chętnie się dowiem, jak Wam przypadło do gustu to azjatyckie dane z woka i co sądzicie o takim wykorzystaniu masła orzechowego.

Miłej niedzieli!

azja

Polecane przepisy

3 Comments

  1. Dodatek masła orzechowego to bardzo fajna myśl 😉

  2. Super połączenie! 🙂 A żeby dodać masło…nie wpadłabym na to.
    Mam takie pytanie, pędy i mini kolby są konserwowe czy udało się dostać w innej postaci? Nigdy niestety nie trafiłam na “świeże”, choć szukałam.

    Dziękuję za odwiedziny 🙂

    1. Użyłam konserwowych mini kolb kukurydzy i pędów bambusa w zalewie wodnej. Moim zdaniem konserwowe kolby nadały fajnego smaku potrawie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *