Pierniczki z białą czekoladą i skórką z pomarańczy

Sezon na pierniczki rozpoczął się już jakiś czas temu. Jeśli jeszcze nie udało Wam się upiec swoich świątecznych ciasteczek, proponuję prosty przepis na ciasto, które najlepiej nabieże smaku jeśli poleży w lodówe 24h. Do dekoracji wybrałam białą czekoladę i suszoną skórkę z pomarańczy.

Takie pierniczki to idealny prezent dla najbliższych.

Składniki:

  • 150g miodu
  • 100g masła
  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • 100g maki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • suszona skórka pomarańczowa

Masło rozpuść i wymieszaj z miodem. Jeśli Twój miód nie jest płynny, delikatnie go podgrzej. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj mąki, przyprawę korzenną oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i odstaw do do lodówki na 24h. 

Gotowe ciasto rozwałkuj rozwałkuj na lekko opruszonej mąką stolnicy, wytnij foremkami dowolne kształty ciasteczek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 12 minut. Pozostaw do wystudzenia.

W kompieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Zamocz w niej kawałek wystudzonego pierniczka, oprusz startą, suszoną skórką pomarańczową i pozostaw aż czekolada zastygnie.

Inne pierniczkowe inspiracje Doliny smaków znajdziecie poniżej:

dolinasmakow

Faktycznie wyszło super – wersja z czekoladą deserową trochę za bardzo dominuje nad smakiem przypraw korzennych dlatego biała czekolada sprawdziła się doskonale.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *