Ryż z jabłkiem i twarożkiem

Ryż z jabłkiem to dla niektórych smak dzieciństwa. Ja jako dziecko choć uwielbiałam słodycze – nie byłam fanką wielu posiłków na słodko – nie lubiłam słodkiego ryżu, owsianki, budyniu, zupy mlecznej i makaronu z truskawkami. Smaki się zmieniają i dzisiaj uwielbiam takie słodkie połączenia. Oto pomysł na pyszne śniadanie z jabłkiem.

Potrzebujecie:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 2-3 łyżki półtłustego twarogu / w wersji wege pomijamy ten składnik
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczkę mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczkę suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 łyżeczkę płatków migdałów
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego / w wersji wege 1 jogurt kokosowy bez cukru

Ryż gotujemy. Twaróg rozdrabniamy w misce i mieszamy z płatkami migdałów i żurawiną/rodzynkami. Jabłko kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka, posypujemy cynamonem i zalewamy odrobiną wody. Dusimy aż będzie miękkie. Jeśli macie kwaśne jabłko możecie dodać odrobinę ksylitolu lub miodu. Twaróg z dodatkami mieszamy z ryżem i jabłkiem oraz jogurtem. Gotowe!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *