Trójwarstwowa manna z truskawkami

Sezon sukienek i krótkich spodenek rozpoczęty – warto więc zastąpić słodkie czekoladki owocowymi deserami. Na początek coś bardzo prostego i smacznego – połączenie kaszki (i tu wielu z Was z pewnością wspomni dzieciństwo – Wszystkiego Dobrego dla wszystkich małych i dużych dzieciaków!) i cudownych truskawek, które można już kupić na każdym kroku.

nowe15 (4)

  • 100g truskawek
  • 250ml mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Mleko gotujemy z jedną łyżeczką cukru brzozowego. Gdy będzie już bardzo ciepłe dodajemy płaską łyżkę śmietankowego budyniu bez dodatku cukru i kaszę mannę. Cały czas mieszamy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na dno szklanki wykładamy część mlecznej kaszki. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i miksujemy na gładki mus. Połowę truskawkowego musu mieszamy z resztą mlecznej kaszki. Masę wykładamy do szklanek. Na wierzch wylewamy ostatnią warstwę – mus truskawkowy.

nowe15

Milion smaków truskawek

Polecane przepisy

1 Comment

  1. piękne kolory, piękne smaki! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *