Wieczorem naszła mnie ochota na mini serniczki – oczywiście w wersji light! Szczęśliwie okazało się, że wszystkie potrzebne składniki czekają w kuchni! Wyjątkowo szybko – bo chyba w 5 minut – przygotowałam cytrynową masę serową, zmiksowałam kiwi i wstawiłam serniczki do piekarnika! Pierwszy raz przygotowywałam je w wersji owocowej i kwaśnej – ale wyszły naprawdę bardzo smacznie! Wieczorny eksperyment uważam za udany!
Przepis na 10 mini serniczków:
- 500g sera twarogowego (u mnie odtłuszczony!)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sok z 0,5 cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru brzozowego
- 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1 kiwi
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Wciskamy do masy sok z cytryny i dodajemy odrobinę cytrynowego aromatu. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek – takich jak używacie do pieczenia babeczek. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Na każdy serniczek nakładamy pół łyżeczki musu z kiwi i za pomocą wykałaczki rozprowadzamy go po wierzchu. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy serniczki przez 30 minut.
Prześliczne. Zjadłabym takie mini serniczki 🙂 Uwielbiam wszystko co cytrynowe 🙂