Dietetyczne serniczki cytrynowe z musem z kiwi!

Wieczorem naszła mnie ochota na mini serniczki – oczywiście w wersji light! Szczęśliwie okazało się, że wszystkie potrzebne składniki czekają w kuchni! Wyjątkowo szybko – bo chyba w 5 minut – przygotowałam cytrynową masę serową, zmiksowałam kiwi i wstawiłam serniczki do piekarnika! Pierwszy raz przygotowywałam je w wersji owocowej i kwaśnej – ale wyszły naprawdę bardzo smacznie! Wieczorny eksperyment uważam za udany!

Przepis na 10 mini serniczków:

  • 500g sera twarogowego (u mnie odtłuszczony!)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru brzozowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 kiwi

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Wciskamy do masy sok z cytryny i dodajemy odrobinę cytrynowego aromatu. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek – takich jak używacie do pieczenia babeczek. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Na każdy serniczek nakładamy pół łyżeczki musu z kiwi i za pomocą wykałaczki rozprowadzamy go po wierzchu. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy serniczki przez 30 minut.

Nowy folder4 (6)

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Prześliczne. Zjadłabym takie mini serniczki 🙂 Uwielbiam wszystko co cytrynowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *