Długo zastanawiałam się jak połączyć ulubione smaki i stworzyć lekki i przynajmniej odrobinę dietetyczny sernik. Po pierwsze musiał się w nim znaleźć ukochany kokos, po drugie – orzechy a po trzecie jak najmniejsza ilość węglowodanów. Nie był to łatwy eksperyment ale mino początkowych wątpliwości – udało się!
Oczywiście podstawa to chudy twaróg, mleko i jajka. Aby uzyskać delikatny aromat kokosowy dodałam do masy małą puszeczkę śmietanki kokosowej. Orzechowy smak zapewnił dodatek masła orzechowego – koniecznie takiego o zawartości orzechów powyżej 90%. Jeśli macie wątpliwości, czy ograniczając kalorie i chcąc zdrowo się odżywiać możecie sobie pozwolić na tłuste masło orzechowe,polecam Wam zajrzeć na stronę Sante, gdzie obalane są mity dotyczące masła orzechowego → link do artykułu! Oto co wyszło z moich kombinacji:
Sernik jest wilgotny, ale jednocześnie bardzo puszysty.
Składniki:
- ½ kg twarogu 0%
- 1 szklanka mleka
- 1 mała puszka śmietanki kokosowej
- 3 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego 90%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru brzozowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- kilka orzechów laskowych
- 1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
- 1 łyżka masła orzechowego
Twaróg miksujemy na gładką masę z mlekiem, śmietanką kokosową i masłem orzechowym. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z dwoma łyżkami cukru brzozowego – możecie dodać więcej cukru jeśli lubicie słodkie serniki albo użyć cukru białego lub brązowego – będą to jednak dodatkowe kalorie! Utarte żółtka dodajemy do serowej masy i miksujemy z łyżką mąki ziemniaczanej i ½ łyżki budyniu śmietankowego (ja używam takiego bez dodatku cukru). Do masy dorzucamy też wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Tortownicę wykładamy od spodu papierem do pieczenia i przelewamy do niej serową masę – możecie na dnie ułożyć dodatkowo biszkopty lub herbatniki. Sernik pieczemy 1 godzinę po czym pozostawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie ostudzone, w małej misce miksujemy łyżkę serka homogenizowanego z łyżką masła orzechowego. Powstałym kremem smarujemy z wierzchu sernik i posypujemy posiekanymi drobno orzechami laskowymi. Sernik przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje gdy postoi w lodówce kilka godzin przed podaniem!
Wygląda fantastycznie… Śliczne zdjecia 🙂
Dziękuję:)
Super kombinacja!
Dobre, dobre, dobre polecam każdemu!
Witam, ile potrzeba śmietanki kokosowej?
Czy mogę kupić mleczko kokosowe w puszce, wstawić do lodówki i ściągnąć górną warstwę po czym dodać ją do sera?
Mała puszka śmietanki kokosowej to 200g ale oczywiście możesz użyć gęstej warstwy z mleczka kokosowego a nawet dodać trochę mleczka badziej płynnego.