Najlepsze śniadanie w taki upał to lekka sałatka owocowa z jogurtowym sosem. Dobrze jeśli owoce trzymane były w lodówce – są wtedy idealnie chłodne. A swoją drogą – czy Wam też jest tak gorącoooo?
Składniki na 2 porcje:
- 200g truskawek
- 80g borówek amerykańskich
- 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka suszonych bananów
- 1 łyżka pestek dyni
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka lnu mielonego
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1/2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
Jogurt naturalny mieszamy z mielonym lnem, suszoną pomarańczową skórką i cukrem brzozowym. Umyte truskawki kroimy na kawałki, obraną pomarańczę w dużą kostkę. Owoce układamy w miseczkach i polewamy sosem. Posypujemy pestkami dyni i pokruszonymi, suszonymi bananami.
Więcej przepisów na dania sprawdzające się w upalne dni znajdziecie w akcji – Dania na zimno:
Idealna, lekka i pełna świeżości. Owocowe są najlepsze 🙂
wygląda bardzo smacznie:)
Świetna alternatywa dla tuczacych truskawek z bitą śmietaną i cukrem 🙂
Wygląda obłędnie 🙂 Ja mam bzika na punkcie jogurtu sojowego z truskawkami, borówkami i otrębami