Czas na prosty przepis na wiosenną sałatkę z pieczonym łososiem. Zdrowa, syta, bardzo smaczna i przede wszystkim bardzo kolorowa sałatka będzie z pewnością smakować miłośnikom lekkich obiadów i fanom łososia.
Potrzebne składniki:
- 300g fileta z łososia
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 4 łyżki pełnoziarnistego makaronu Farfalline (drobne kokardki)
- kawałek ogórka
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 limonki
- kilka świeżych listków ulubionych ziół
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- pieprz cytrynowy
Makaron gotujemy al’dente według zaleceń na opakowaniu. Filet z łososia pieczemy w piekarniku przez ok. 25 minut – wystarczy przyprawić go pieprzem cytrynowym. Sałatę kroimy w paseczki i kładziemy na talerzach. Na sałacie układamy połówki pomidorków koktajlowych, ugotowany makaron i pokrojone kawałeczki ogórka. Tak przygotowaną podstawę sałatki skrapiamy octem winnym. Gdy łosoś będzie już gotowy, układamy na sałacie kawałki ryby, posypujemy pestkami dyni i świeżymi listkami ziół – ja miałam w domu tylko rozmaryn, który raczej dodaję do mięs, ale i tak było bardzo smacznie, bo nadał sałatce oryginalnego smaku.
W małej miseczce mieszamy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę musztardy francuskiej, odrobinę oliwy z oliwek i pieprzu cytrynowego. Tak przygotowanym sosem lekko polewamy gotową sałatkę. Można też skropić ją sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki.
Sycąca, smaczna i zdrowa – polecam!