Tak jak obiecywałam, dzisiaj przepis na coś słodkiego z dodatkiem pasty tahini. Będą to bezglutenowe i wegańskie – ponieważ nie zawierają ani jajek, ani mleka – babeczki z amarantusem. Może nie wyglądają zbyt okazale, ale są smaczną i zdrową przekąską np. do porannego jogurtu.
Warto wprowadzić amarantus do naszych codziennych posiłków, np. w formie ekspandowanej, jako dodatek do jogurtów czy musli. Zawiera on bowiem dużą ilość skwalenu – naturalnego przeciwutleniacza, bardzo istotnego w naszej diecie oraz sporą dawkę witaminy E i składników odżywczych!
Składniki:
- 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka pasty tahini z miodem – przepis TUTAJ
- 3 łyżki płatków migdałowych
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Banany obieramy ze skórki, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek do pieczenia babeczek i pieczemy przez ok. 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
W całości bez cukru, a tak słodko wyglądają 🙂
zapisuję do zrobienia! świetne! 🙂
to niesamowite ! gdy przeczytałam ten przepis poczułam się jakby autor bloga zajrzał mi do głowy 🙂 dokładnie tego szukałam na jutrzejsze śniadanie 🙂
🙂