Dzisiaj pierwszy dzień lata. Sobota – czas idealny na grilla. Pogoda co prawda mało wakacyjna i słoneczna ale z pewnością nie widać tego na okolicznych bazarkach. Są one tak kolorowe i pełne pięknych warzyw i owoców, że grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Na lekki obiad lub jako dodatek do kawałka mięsa z grilla proponuję więc sałatkę z cukinią – grillowaną lub podgrzaną na patelni – i słonym serem feta. Pyszna, prosta i szybka.
Składniki na 2 porcje:
- miks ulubionych sałat
- 1 mała zielona cukinia
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 50g kiełków fasoli Mung z zalewy
- 50g sera feta
- szczypta pieprzu
- ocet winny
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka zielonego pesto z bazylii
Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy ją na patelni grillowej, zwykłej bez tłuszczu lub na grillu. Na talerzach układamy miks umytych, ulubionych sałat. Paprykę kroimy w kostkę i rozsypujemy na sałacie. Delikatnie spryskujemy sałatę niewielką ilością octu winnego. Na wierzchu układamy odsączone z zalewy kiełki fasoli Mung, kosteczki sera feta i świeże kiełki np. rzodkiewki. Na końcu podpieczone plastry cukinii kroimy na ćwiartki i układamy na sałatce. Polewamy odrobiną zielonego pesto, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy pieprzem.