Dzisiaj coś dla miłośników masła orzechowego. Jak wiecie ja mam do niego ogromną słabość. Tym razem jednak nie będzie to nic na słodko, ale smaczne, szybkie i oryginalne spaghetti. Pamiętajcie by masło miało jak najwięcej orzechów – możecie wybrać takie bez dodatku soli i cukru lub przygotować je samodzielnie w domu. Danie jest idealne także dla wegetarian i wegan:)
Składniki na 2 porcje:
- 250g makaronu spaghetti
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka suszonych liści kolendry
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- czarny sezam
Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. W filiżance mieszamy oliwę, olej sezamowy, masło orzechowe, wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy i kolendrę. Doprawiamy sokiem z limonki. Papryczkę chilli kroimy na małe kawałeczki. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzamy go i mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Spaghetti podajemy posypane czarnym sezamem i kawałeczkami ostrej papryczki chilli. Smacznego!
Ciekawe 🙂
Uwielbiam to masło 🙂