Wolny od pracy, świąteczny dzień to idealna okazja na spotkania w rodzinnym gronie. Z tej okazji dzielę się z Wami prostym przepisem na sernik, który udaje się nawet niedoświadczonym “cukiernikom”. Nie wymaga on pieczenia w kąpieli wodnej a zawsze wychodzi bardzo puszysty i lekki. Jego przygotowanie, razem z pieczeniem, nie zajmie Wam więcej niż 1,5 godziny. Doskonale sprawdzi się na pyszny podwieczorek dla gości.
Składniki:
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g śmietanki do deserów 36%
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g zagęszczonego mleka słodzonego – z tubki
- 4 jajka
- kilka kropli aromatu waniliowego
Spód:
- 200 g kakaowych ciasteczek owsianych Sante
- 100 g masła
Dodatkowo:
- posypka czekoladowa do dekoracji
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę – moja o średnicy 18cm – wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy ciasteczkową masę na dnie foremki. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. W misce mieszamy ser twarogowy – wybierajcie zawsze taki, który jest dobrze przemielony, kremowy i najlepiej nie słodzony, możecie wtedy według własnych upodobań dosładzać sernik i zawsze będzie on puszysty – ze śmietanką i mlekiem. Dodajemy słodzone mleczko zagęszczone oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy i dodajemy do sera. Delikatnie łączymy ubite białka z sernikową masą, następnie wylewamy ją na przygotowany wcześniej spód i dekorujemy czekoladową posypką. Sernik pieczemy w 170°C przez 60 minut. Po godzinie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 15 minut. SMACZNEGO
Wygląda cudownie, takie wysoki i elegancki 🙂
Psychologia
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂