Kolejna odsłona sernika na zimno w nieco „odchudzonej” wersji. Ponieważ urodziny obchodzi się tylko raz w roku, w moim serniku nie mogło zabraknąć ulubionych ostatnio MALIN i nieustannie ubóstwianego KAKAO! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Do przygotowania sernika potrzebujemy:
- tortownicę o średnicy 25 cm
Spód:
- 200g ciasteczek owsianych
- 1 łyżka odtłuszczonego kakao
- 100g masła
Masy serowe:
- 1kg chudego twarogu
- 2 łyżki odtłuszczonego kakao
- 6 łyżeczek cukru brzozowego
- 200 ml jogurtu naturalnego 0%
- 250g malin
- 1 opakowanie żelatyny
- 8 kostek gorzkiej czekolady
Spód:
W misce rozgniatamy ciasteczka owsiane, najdrobniej jak tylko damy radę. Mieszamy je z 1 łyżką kakao. W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło i przelewamy je do naszych pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszając. Gdy ciasteczka będą oblepione masłem i stworzą masę, wylewamy ją na tortownicę i przy pomocy dużej łyżki ubijamy dokładnie na spodzie. Masa nie musi być doskonale jednolita – wszystko zależy od tego jak mocno rozgnieciemy ciasteczka. Wkładamy tortownicę do lodówki na czas przygotowania pierwszej masy serowej.
Masa czekoladowa:
500g twarogu rozdrabniamy widelcem i mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym (100g czyli połowa dużego opakowania). Dodajemy 3 łyżeczki cukry i 2 łyżki kakao. Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta proponuję dodać więcej cukru – moje ciasto wyszło lekko słodkie! Miksujemy naszą masę aby dobrze się wymieszała. 8 kostek gorzkiej czekolady kroimy na drobniutkie kawałeczki i wrzucamy do masy – każdy będzie miał okazję trafić w swoim kawałku na czekoladową niespodziankę.J
W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy połowę opakowania żelatyny. Przelewamy rozpuszczoną żelatynę do naszej masy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Następnie wylewamy czekoladowy sernik do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki.
Masa malinowa:
Maliny rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendera. Do miski wkładamy 500g wcześniej utartego twarogu, 100ml jogurtu naturalnego i rozgniecione maliny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru i dokładnie miksujemy masę. Rozpuszczamy resztę żelatyny w takiej samej (jak poprzednio) ilości gorącej wody i miksujemy ją razem z masą. Jeśli masa czekoladowa zastygła – wylewamy na nią masę malinową i wkładamy sernik do lodówki.
Nasz sernik będzie gotowy do zjedzenia po ok. 3 godzinach! Przed podaniem możemy przystroić go gorzką czekolada i malinami!
Życzę smacznego!!!