Śniadaniowy placek zbożowy z jeżynowym jogurtem!

Dzisiaj przedstawiam jeden z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie otrębów owsianych i musli (mam tu na myśli pełnoziarniste musli bez dodatku cukru – osobiście bardzo polecam Musli 5 zbóż z rodzynkami – Szczytno). Będzie to zbożowy placek śniadaniowy – bo tylko taka nazwa przychodzi mi do głowy!

placek śniadaniowy

Do przygotowania 1 placka – porcja dla 1 osoby ( zapewniam, że jest bardzo syty) potrzebujemy:

  • 2 łyżki musli 5 zbóż (płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki gryczane, płatki pszenne)
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy naszą masę, formując okrągły placek. Smażymy na małym ogniu ok 1 min. z każdej strony. 

Placek z mojego przepisu nie zawiera żadnych dodatków w postaci cukru czy przypraw, więc jego smak jest neutralny. Taki placek podaję z jogurtem owocowym – samodzielnie przygotowanym.

Do przygotowania jogurtu/serka owocowego potrzebujemy:

  • 1 naturalny serek homogenizowany 0% tłuszczu
  • ok 8 jeżyn
  • garstkę borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczkę cukru brzozowego

Jeżyny kroimy na ćwiartki i wrzucamy do serka (mój konsystencją przypominał jogurt dlatego tak tez go nazwałam). Rozgniatamy jeżyny tak aby puściły dużo soku i mieszamy. Dodajemy cukier do smaku.

Na gotowego placka zbożowego wylewamy kilka łyżeczek jeżynowego jogurtu i dekorujemy borówkami. Całość możemy też posypać odrobiną płatków migdałów.

Dolina smaków (3)

Zapewniam, że tak przygotowane śniadanie będzie nie tylko bardzo smaczne, ale też da nam dużo energii na cały dzień!

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *