Szybki, prosty, lekki sernik z orzechowym akcentem – idealny na małe, sobotnie łasuchowanie.
Składniki:
- 250g chudego serka twarogowego
- 100g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka masła orzechowego Primavika
- 3 płaskie łyżki brązowego cukru
- orzeszki ziemne do dekoracji
Serek twarogowy (można użyć też takiego gotowego twarogu sernikowego z wiaderka, ale pamiętajmy, że nie będzie on bezcukrowy i niskotłuszczowy) mieszamy za pomocą miksera z jogurtem greckim, masłem orzechowym, cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy też mleko, aż powstanie gładka, dość płynna masa. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą twarogową. Przelewamy masę do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy sernik niesolonymi orzeszkami ziemnymi. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut, aż pięknie zezłoci się z góry. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy z mocną kawą. Smacznego
Wygląda prost obłędnie!
Cudowny, złocisty. i te orzechki pięknie wyglądają na serniczku
Wspaniały sernik, taki z orzeszkami ziemnymi jest pewnie jeszcze lepszy.
Mmm, wygląda po prostu znakomicie 🙂
Wygląda smakowicie. I te orzeszki…
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie