Chcecie zrobić coś słodkiego na święta, ale nie macie ochoty na pieczenie całej blachy ciasta? Moja niezawodna metoda to mini serniczki, które możecie przygotować z mniejszej ilości składników, od razu podzielone są na porcje i można je pięknie udekorować.
Tym razem w wersji z bakaliami.
Składniki na 12 serniczków:
- 500 g sera twarogowego (z wiaderka, jak na sernik)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki erytrytolu
- łyżka ekstraktu z ziarenkami wanilii
- 2 łyżki suszonych wiśni *można zamienić na rodzynki
- 2 płaskie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki posiekanych drobno orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Twaróg mieszamy z erytrytolem, ekstraktem waniliowym, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy wiśnie, skórkę pomarańczową i orzeszki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych papilotek (u mnie różne kształty). Dekorujemy dowolnie i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Wyjmujemy do wystudzenia i dopiero, gdy będą zimne wyjmujemy z foremek.