Słodki batonik na przekąskę? To super pomysł nawet podczas odchudzania, ale warto zrobić go samodzielnie.
Zajmie to kilka minut, a poza tym, że mamy pyszny domowy słodycz na wiele dni, to jeszcze znajdą się w nim wartościowe składniki, będzie zdrowy i energetyczny.
Bazę batonika stanowi u mnie kasza gryczana, jest tu też sporo owsianych płatków i orzechów.
Przepis na 12 sztuk
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 garść płatków owsianych górskich
- 200 g orzechów arachidowych
- 50 g kandyzowanego imbiru
- 70 g miodu
- 50 g oleju kokosowego
- 75 g czekolady 80% – u mnie bez cukru, słodzona stewią
Wykonanie:
Kaszę i posiekane na mniejsze kawałki orzechy wrzucamy na patelnię i chwilkę prażymy – dzięki temu kasza zrobi się przyjemnie chrupiąca. Uważajcie, żeby jej nie przypalić, ma się tylko lekko zarumienić.
Do miski wrzucamy płatki owsiane i kawałeczki kandyzowanego imbiru, który nada batonikom wyrazisty smak. (Jeśli chcecie, możecie ten składnik zamienić na rodzynki, żurawinę lub inne suszone owoce.). Dodajemy kaszę i orzeszki podprażone na patelni, miód, olej kokosowy i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wysypujemy masę i dokładnie, równomiernie dociskamy składniki do dna. To bardzo ważna czynność – dzięki temu batoniki będą zwarte. Gdy masa będzie równa, przykrywamy ją drugą warstwą folii i wstawiamy całą blaszkę na 15 minut do zamrażarki.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.
Wyjmujemy blaszkę z batonikiem z zamrażarki, zdejmujemy folię i wylewamy równomiernie rozpuszczoną czekoladę na wierzch batonika.
Wstawiamy ponownie do zamrażarki lub lodówki, aby czekolada ponownie zastygła.
Batonik wyciągamy na blat i kroimy na 12 kawałków. Przechowujemy w lodówce lub zamrażarce* do 3 tygodni.
*Jeśli tak jak ja trzymacie batonik w zamrażarce, pamiętajcie, żeby wyjąć go jakieś 10 minut przed zjedzeniem aby nabrał temperatury pokojowej.
1 sztuka batonika ma 270,8 kcal, więc idealnie sprawdzi się na pożywną przekąskę.
Dostarcza 7,3 g białka | 14,8 g tłuszczy | 29 g węglowodanów