Meksykańska uczta – chili con carne i kukurydziane tortille z guacamole

Lubisz kuchnię meksykańską?

Fasola, mięso, pomidory, ostra papryczka, awokado, kukurydza… to składniki, które muszą się pojawić w meksykańskich potrawach. Przedstawiam Wam moje pomysły na kompletną, meksykańską ucztę.

Chili con carne z wołowiną:

Składniki:

  • 500 g chudej, mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • mała czerwona papryka
  • gruby plaster świeżego ananasa
  • 1 mini puszka czerwonej fasoli
  • 400 ml przecieru pomidorowego z puszki
  • 1 kostka gorzkiej czekolady 80%
  • szczypta cynamonu
  • 2 szczypty chili lub kawałek świeżej
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki:

  • roślinna śmietanka (może być też zwykła)
  • natka pietruszki
  • ostre papryczki marynowane

Wykonanie:

Na łyżce oliwy podsmaż pokrojony czosnek, dodaj mięso mielone i podsmaż. Dodaj pomidory, pokrojoną drobno paprykę, fasolę i kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ananasa (można pominąć). Dopraw szczyptą cynamonu, chili (może być w proszku lub dodaj kawałek świeżej papryczki), kostkę gorzkiej czekolady oraz łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Pogotuj chwilę aż smaki się połączą i czekolada rozpuści. Najlepiej smakuje, gdy trochę postoi, więc możesz przygotować chili dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Tortille kukurydziane

Składniki:

  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 170 g mąki pszennej lub gryczanej
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka gorącej wody

Wykonanie:

Do miski wsyp mąki, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło i wlej wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut.
Podziel na 10-12 małych porcji, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na placki. Usmaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni aż się zarumienią.

Najprostsze guacamole

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • szczypta soli
  • sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj z sokiem z cytryny i solą.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *