Dzisiaj przedstawiam jeden z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie otrębów owsianych i musli (mam tu na myśli pełnoziarniste musli bez dodatku cukru – osobiście bardzo polecam Musli 5 zbóż z rodzynkami – Szczytno). Będzie to zbożowy placek śniadaniowy – bo tylko taka nazwa przychodzi mi do głowy!
Do przygotowania 1 placka – porcja dla 1 osoby ( zapewniam, że jest bardzo syty) potrzebujemy:
- 2 łyżki musli 5 zbóż (płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki gryczane, płatki pszenne)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy naszą masę, formując okrągły placek. Smażymy na małym ogniu ok 1 min. z każdej strony.
Placek z mojego przepisu nie zawiera żadnych dodatków w postaci cukru czy przypraw, więc jego smak jest neutralny. Taki placek podaję z jogurtem owocowym – samodzielnie przygotowanym.
Do przygotowania jogurtu/serka owocowego potrzebujemy:
- 1 naturalny serek homogenizowany 0% tłuszczu
- ok 8 jeżyn
- garstkę borówek amerykańskich
- 1 łyżeczkę cukru brzozowego
Jeżyny kroimy na ćwiartki i wrzucamy do serka (mój konsystencją przypominał jogurt dlatego tak tez go nazwałam). Rozgniatamy jeżyny tak aby puściły dużo soku i mieszamy. Dodajemy cukier do smaku.
Na gotowego placka zbożowego wylewamy kilka łyżeczek jeżynowego jogurtu i dekorujemy borówkami. Całość możemy też posypać odrobiną płatków migdałów.
Zapewniam, że tak przygotowane śniadanie będzie nie tylko bardzo smaczne, ale też da nam dużo energii na cały dzień!