Upały powracają, dlatego na pożywne drugie śniadanie warto przygotować smaczny koktajl, który dodatkowo można łatwo schłodzić. Do dzisiejszego postanowiłam dodać nieco sproszkowanego, młodego jęczmienia (suszone i mielone kiełki z młodego, zielonego jęczmienia) – to jeden ze składników określanych jako super foods. Zawiera sporo witamin takich jak wit. A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w składniki mineralne, kwas foliowy, beta karoten i błonnik. Piękny, zielony kolor zawdzięcza oczywiście chlorofilowi. Młody jęczmień poprawia samopoczucie, usprawnia pracę jelit i pomaga w odtruwaniu organizmu a także zwiększa odporność na stres i poprawia koncentrację dlatego będzie idealny jako dodatek do śniadania.
- 1 duży banan
- ½ dużego awokado
- 1 łyżeczka proszku z młodego jęczmienia
- 1 ½ szklanki mleka sojowego Alpro
Banana i połówkę awokado obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Umieszczamy w blenderze, zalewamy sojowym mlekiem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę sproszkowanego młodego jęczmienia i dokładnie mieszamy. Koktajl podajemy schłodzony.
Też taki robię i to moja ulubiona kombinacja, najczęściej jednak z mlekiem ryżowym lub kokosowym 🙂
Koktajl wygląda obłednie, banan + młody jęczmień to faktycznie dawka dobrej energii, myślę, że idealnie sprawdzi się do śniadania, przetestuje 😉