Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zdrowe, wegańskie słodycze: doktylowo-kokosowe praliny bez dodatku cukru:) Przygotujecie je w ok. 30 minut i zapewniam, że znikną w bardzo szybkim tempie.
Składniki:
- 1 szklanka ekologicznych daktyli
- ½ szklanki suszonych moreli niesiarkowanych
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki karobu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
+ wiórki kokosowe do obtoczenia.
Daktyle i suszone morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin aby zmiękły. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Owoce odcedzamy z wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, łyżkę oleju kokosowego, karob i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładką masę. W dłoniach formujemy z niej kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem praliny można wsadzić do lodówki aby lekko stwardniały.