SeroMakowiec!

Oto przepis na ciasto, które miało się nie udać, a jednak wyszło bardzo smacznie! Ponieważ nie jestem wielką fanką tradycyjnego makowca, za to uwielbiam serniki, co już nie raz podkreślałam na blogu, zarządziłam w tym roku połączenie tych dwóch ciast w jedno! Ponieważ przed świętami mamy do przygotowania nie tylko ciasta, ale też całą masę innych dań, skorzystałam z gotowej masy makowej z bakaliami. Od samego początku myślałam, że ta masa nie przyniesie nic dobrego – na szczęście bardzo się myliłam. Ciasto wyszło naprawdę pyszne! A z jego przygotowaniem zdążycie nawet jeszcze dzisiaj!

DSC_0464

Składniki na spód – nic trudnego:

  • 1,5 opakowania maślanych herbatników

Składniki na masę makową:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami – ok. 800g
  • 4 jajka

Składniki na sernik:

  • 1 kg zmielonego twarogu (może być niesłodzony twaróg z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250g masła lub margaryny + kawałek do wysmarowania blaszki
  • 6 jajek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • szklanka rodzynek

Spód blaszki smarujemy masłem. Na dno kruszymy sporą warstwę herbatników.

W dużej misce ubijamy 4 jajka. Następnie dodajemy do nich masę makową z bakaliami (Ci, którzy mają więcej czasu na przygotowanie ciasta mogą użyć sypkiego maku – należy go wtedy sparzyć i dwukrotnie zmielić) i dokładnie, delikatnie wymieszać. Następnie wylać gotową masę na pokruszone herbatniki.

Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodać żółtka z 6 jaj i dalej ucierać – najlepiej za pomocą miksera, na niewielkich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę. Do masła z cukrem i żółtkami dodać ser i budyń waniliowy w proszku. W małej miseczce umieścić rodzynki i zalać je wrzątkiem, żeby namiękły. Dokładnie wymieszać serową masę z ubitymi białkami i odcedzonymi z wody rodzynkami. Wymieszaną masę wylać na masę makową.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 1 godzinę. Najlepiej sprawdzi się funkcja pieczenia góra-dół.

DSC_0470

Polecane przepisy

7 Comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Tobie również wesołych! 🙂

  2. Wygląda cudownie 🙂
    Ja też zdecydowanie wolę sernik od makowca 🙂
    Wesołej reszty Świąt 🙂

  3. Cudownie wygląda 🙂 Uwielbiam seromakowce 😉

  4. Na jaką blaszkę jest przepis? 

    1. Mniej więcej 30/40cm.

  5. Polecam! Robilam go pierwszy raz i wyszedl wspanialy bez zadnych problemow. Daje 10/10 ma ten przepis 🙂 

    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało:-) 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *