Na straganach i bazarkach można teraz kupić pyszne, soczyste MORELE. Są one nie tylko niezwykle smaczne ale też zdrowe – zawierają beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem chroniącym nas przed wystąpieniem wczesnych oznak starzenia oraz działa antynowotworowo. Ponadto morele dobrze sprawdzą się u osób, które mają problemy z nieodpowiednim ciśnieniem krwi a także pozytywnie wpływają na kłopoty trawienne.
Ja morele postanowiłam przygotować jako dodatek do pożywnego śniadania z płatkami quinoa bogatymi w pełnowartościowe białko oraz waniliowym, roślinnym deserem Alpro, który posłużył nam jako delikatny słodzik.
Polecam wszystkim tak smacznie rozpocząć dzień. 🙂
Składniki na 1 porcję:
- 1/3 szklanki płatków quinoa
- 2/3 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- 1 sojowy deser waniliowy Alpro
- 2-3 morele
- łyżeczka pestek dyni
Płatki quinoa zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut aż wchłoną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy szczyptę cynamonu i dokładnie mieszamy. Morele pozbawiamy pestek, kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni aby lekko je zrumienić. Do miseczki przekładamy płatki quinoa, dekorujemy morelami i pestkami dyni. Na koniec dodajemy kremowy, waniliowy deser Alpro. Ponieważ deser jest słodki, do płatków quinoa nie dodajemy cukru ani miodu.