Płatki quinoa z morelami i sosem waniliowym

Na straganach i bazarkach można teraz kupić pyszne, soczyste MORELE. Są one nie tylko niezwykle smaczne ale też zdrowe – zawierają beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem chroniącym nas przed wystąpieniem wczesnych oznak starzenia oraz działa antynowotworowo. Ponadto morele dobrze sprawdzą się u osób, które mają problemy z nieodpowiednim ciśnieniem krwi a także pozytywnie wpływają na kłopoty trawienne.

Ja morele postanowiłam przygotować jako dodatek do pożywnego śniadania z płatkami quinoa bogatymi w pełnowartościowe białko oraz waniliowym, roślinnym deserem Alpro, który posłużył nam jako delikatny słodzik.

Polecam wszystkim tak smacznie rozpocząć dzień. 🙂

Składniki na 1 porcję:

  • 1/3 szklanki płatków quinoa
  • 2/3 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
  • 1 sojowy deser waniliowy Alpro
  • 2-3 morele
  • łyżeczka pestek dyni

Płatki quinoa zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut aż wchłoną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy szczyptę cynamonu i dokładnie mieszamy. Morele pozbawiamy pestek, kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni aby lekko je zrumienić. Do miseczki przekładamy płatki quinoa, dekorujemy morelami i pestkami dyni. Na koniec dodajemy kremowy, waniliowy deser Alpro. Ponieważ deser jest słodki, do płatków quinoa nie dodajemy cukru ani miodu.
Dolina smaków zdjęcia

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *